Thursday, 16 August 2018

Om Jonna


Jonnas musikaliska historia började när hon var 3 år och tyckte det var fruktansvärt orättvist att inte hon fick vara med i ”Småstjärnorna” på TV. Hon fick vänta i 2 år men sen tog hon chansen och kom till sista uttagningen före TV. Sedan 10 års ålder har hon tävlat framgångsrikt i många olika talangtävlingar. Det har varit ett mycket bra sätt för Jonna att få stå på scener runt om i Sverige och har genom det fått mycket rutin. Hon har kommit till riksfinalerna i t.ex. Lilla Schlagerstjärnan, Stjärnskott, Idrestjärnan m.m.

Jonna kom 2:a i Lilla melodifestivalen 2008 och 3:a i den nordiska finalen (bästa svensk). Låten hon framförde var hennes egna ”Kommer jag våga” som producerades av Niklas Jarl som ju sen skrev ”1000 miles” som Heat framförde i Melodifestivalen 2009.

2009 kom hon 3:a i Schlagerstjärnan som är en av Sveriges största talangtävlingar. Inte långt efter det började samarbetet med Palle Hammarlund som är en mycket duktig musiker som satsar för fullt för en karriär som låtskrivare. Jonna har spelat in ett antal demolåtar och dessa har fått mycket bra kritik. Men Jonna har inte slutat skriva eget matrial för det. När Melodifestivalens webbjoker lanserades passade hon på att testa en av sina senaste låtar ”Never be like you”. Den gick väldigt bra men blev tyvärr diskat på grund av att hennes låt ”Kommer jag våga” finns på Lilla melodifestivalens samlingsplatta. Men det glädjande i bedrövelsen var att ”Never be like you” hade legat i topp 20 från första dagen webbjokern körde igång. Ett klart bevis på att folk verkligen gillade låten.

Johan Jämtberg är en underbar hjälp för Jonna när det gäller att arrangera och ”få ihop” de låtidéer som Jonna har och har hjälp till med både ”Never be like you”, som tävlade i webbjokern, och ”Kommer jag våga” som Jonnas Lilla Melodifestivalbidrag heter. Bägge låtarnas grundversioner spelades in i Helges Studio, Gävle, av Johan. Utan hans hjälp hade allt varit mycket svårare. Han är guld värd!

Jonna driver tillsammans med ProVolo en egen label som kallas, Jonna Music, och har precis släpper en EP med fyra låtar som bl.a. kommer innehålla en nyinspelning av ”Never be like you”. Att som 16-åring släppa eget material under ett egenstyrt projekt borde vara rätt unikt i musiksverige. I och med detta är Jonna en ”produkt” av den nya musikvärlden där man inte behöver ha ett stort bolag i ryggen. Man kan välja en egen väg där man själv har kontrollen. Det har Jonna!